fredag 24 augusti 2012

Somalier flyr Forserum


Somalier har det svårt i Småland.
Enligt SVT Jönköpingsnytt så sprider ett "ungdomsgäng" skräck bland somalier i småländska Forserum. Somalierna har blivit utsatta för vandalisering, misshandel, hot och sten ska ha kastats mot dem.

Nu har somalierna fått nog. Under tisdagen gick inga somaliska barn i skolan och föreningen rekommenderar sina medlemmar att flytta från samhället. Trots att somalierna kontakt polis vid flera tillfällen har tydligen ingenting hänt och problemet bestått.

Polisen agerande som jag uppfattat det utgör utan tvekan tjänstefel; Polisen har i princip skyddad gärningsmännen genom att vägra utföra sin uppgift och sedan ursäktat sig med en mängd verklighetsfrämmande och även rasistiska uttalanden: Bland annat att man från polisen sida inte vem som ligger bakom trakasserierna. Varför inte göra en utredning och ta reda på det? Polisen har också sagt att man inte tror att somalierna attackerats på grund av rasideologiska motiv, vad kan förklaringen annars vara?

Signalen som det här skickar på ett nationellt plan är att invandrare saknar rättigheter och innefattas INTE av svensk lag och rättsligt beskydd: Det är fritt för vem som helst att göra vad som helst mot invandrare utan att det får några konsekvenser. I praktiken säger polisens uppträdande att invandrare är allmänt villebråd i Sverige. Det kommer att leda till mer våld och att fler rasistiska grupper anammar samma taktik, det kan även leda till mord, det räcker med några sparkar mot huvudet för att någon ska dö. Gränsen mellan misshandel och mord är är tunn.

Polisen är skyldig att skydda alla mot hot och våld och utreda alla brott oavsett offrets etnicitet. I lagens mening finns det inga A eller B lag och alla är lika viktiga. Att verkligheten ser ut på det här sättet visar att svensk rättssäkerhet är ute på hal is.
 
Tydligt är även att Sverige och den svenska staten är helt oförmögen att skydda invandrare från förföljelse och hot från både enskilda och mer politiskt organiserade grupper. Vad är viktigare att kunna upprätthålla sin egen nationella lagstiftning för alla invånare?

En viktig fråga är då: vad är meningen med att erbjuda flyktingar asyl när man så tydligt inte kan beskydda dem?

Att erbjuda någon asyl innebär att man kan skydda personen i fråga från förtryck och förföljelse som sker på grund av politisk åsikt, religion och etnisk tillhörighet.Tydligen kan inte den svenska staten eller svenska myndigheter göra det här vare sig förföljelsen kommer från enskilda, politiska fördrivningspartier.

Det enda rationella i det här läget är att sluta ta emot flyktingar och starkt minska invandringen. Inte minst för migranternas egen skull. Sedan måste en dialog föras om vad egentligen händer politiskt i Sverige när det gäller universella rättigheter och var man är på väg.

Att bara förtiga det hela och fortsätta som vanligt gör bara allt värre. Just nu är fördrivning av invandrare i en så kallad ”kronisk fas” men det är bara en tidsfråga innan det går över till en akut fas där det i princip blir de sociala, ekonomiska och politiska villkoren för invandrare blir så ansträngda ett massflykt äger rum eller en humanitär katastrof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar