fredag 27 juli 2012

Varför USA måste störta Assad

Många av er läsare har inte riktigt förstått varför USA och västmakterna är så angelägna om att avlägsna Assads regim i Syrien. Här är orsaken:

Just nu är en attack mot Irans kärnanläggningar svåra att genomföra eftersom det skulle innebära att Israel hotas från Libanon av Hizbollah. Israel kan inte göra mycket mot Hizbollah i  Libanon för att Libanons säkerhet garanteras av Assads Syrien och Khameneis Iran. Syrien spelar en nyckelroll i att möjliggöra Irans inblandning i Libanon. Hizbollah har tidigare varit mycket effektiv i att stoppa Israels plundringståg i Libanon och skulle göras impotent utan Assad (och i sin tur stöd från Iran). Tar man ut Assads regim så faller hela korthuset och Israels geopolitiska ställning stärks rejält samtidigt som Irans ställning försvagas  drastiskt.

Israel har även mer långtgående planer för att invadera Libanon då dessa två befinner sig i gränstvist som bottnar i olja och naturgastillgångar, även för detta ändamål är det centralt att utplåna Hizbollah genom att skära av den från dess sponsorer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar