fredag 1 juni 2012

Vägen till Tehran går via Damaskus - USA:s militära intervention i Syrian


 Under torsdagen höll USA:s utrikesminister Hillary Clinton ett tal i köpenhamn där hon "varnade" Ryssland över dennes ställningstagande i Syrienfrågan.Clinton menade att Rysslands ställningstagande bidrog till ett inbördeskrig. Efter Rysslands och Kinas Njet! i Säkerhetsrådet manar Hillary Clinton till bildandet av en koalition för att stödja "oppositionen" i Syrien och störta den folkrättsligt lagliga regeringen genom en militär insats.

USA försökter ge intrycket att man är en del av lösningen i Syrien och försöker skydda den civila befolkningen och säkra mänskliga rättigheter i landet medan verkligheten är raka motsatsen. USA:s utrikespolitik har från första början varit det främsta problemet i Syrien och den främsta orsaken för att våldet ha fortsatt och trappats upp.

I praktiken har USA i från första början varit involverad i  väpnade aktioner i Syrien. Oppositionen förses med tunga pansarbrytande vapen via Natolandet Turkiets territorium och vapen smugglas också in över gränsen från Irak.

Den italienska journalisten Allesia Lai skriver i Rinascati (4 februari) att ”i samma stund USA intog en neutral position i förhållande till inbördesstriderna skulle det väpnade upproret upphöra”. USA:s stöd för ”regimskifte” är drivkraften.

Redan i somras besökte ambassadör Ford staden Hama för att uttrycka sitt stöd för de grupper som då attackerade sjukhus, kaserner och bostadshus. State Departments talesman Mark Toner kallade oppositionens våldshandlingar för ”naturlig terrorism”. När president Bashar al-Assad erbjöd amnesti för alla medlemmar i väpnade grupper om de lade ned vapnen uppmanade Toner: ”Gör inte det!”

FN-stadgans strikta bestämmelser mot att intervenera i inbördeskrig, tillkomna efter andra världskrigets seger över fascismen, ska ses mot bakgrund av kolonialismens och fascismens praktik av anfallskrig under falska förevändningar.

Under 1930-talet var metoden legio i de aggressiva fascistiska staternas utrikespolitik. Ett exempel: Under förevändning att rädda Sudettyskarna i en humanitär kris ingrep Hitlers trupper och ockuperade Tjeckoslovakien 1938. Principen om respekt för nationell suveränitet är ett skydd mot djungelns lag, den starkes godtyckliga rätt.

Den era skulle ha slutat för  länge sedan då västliga makter ansåg sig ha rätt att bestämma vem som skall styra främmande länder i Mellanöstern eller någon annanstans. Att beväpna FSA är detsamma som att ta ställning för regimskifte vilket är olagligt enligt folkrätten och kommer med nödvändighet att intensifiera striderna och dödandet. NATOs stöd till de värsta diktatorerna i Mellanöstern visar vad NATOs retorik om humanitet är värd.

USA:s verkliga motiv att krossa Syriens oberoende är flera.  Vägen till Teheran går via Damaskus. Att isolera Iran är ett gemensamt intresse med Israel och kungadiktaturerna runt Gulfen.  Palestinska organisationer som Hamas och Folkfronten för Palestinas befrielse har högkvarter i Damaskus och libanesiska Hizbollah har nära band till Syrien. Krossandet av Syrien är också ett led i inringningen av Ryssland, en strategisk fiende till den västliga hegemonin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar