måndag 11 juni 2012

Sverige Kurd ny ledare för Syriens nationella råd

Uppsalabon och Kurden Abdulbaset Sieda utgås i helgen till ny ledare för Syriens opposition SNC



Uppsalabon och Kurden Abdulbaset Sieda utgås i helgen till ny ledare för Syriens opposition SNC. Vem som utsåg honom och hurt det gick till är för mig helt okänd. Abdulbaset Sieda sägs vara 55-år och doktor i filosofi med examen från universitetet i Damaskus. För tillfället ska han befinna sig i Istanbul för att delta det pågående mötet med SNC (Syriska nationella rådet)

Syriska nationella rådet är en brokig skara oppositionsgrupper som alla står under västmakternas ledning och stödjer den västerländska interventionen. Rådet saknar folklig förankring och kopplingar till gräsrotsaktivister  på marken, men kopplingarna till upphovsmännen bakom denna blodiga och olagliga intervention är desto starkare. Rådets är tänkt att fungera som en marionettregering och ska ta över efter Assad när de militära Nato operationerna är avslutade. Grupper och individer som inte stödjer den västerländska interventionen och föredrar stegvisa reformer framför bomber har exkluderats.

Abdulbaset Sieda säger till TT: ”Vi har ännu inte krävt en militär insats, men regimen måste förstå att vi kan komma att använda det om man tycker sig kunna fortsätta med massakrerna.” 

Vad Sieda inte säger är sanningen: Det är styrkor som står under NATOS ledning som ligger bakom alla påstådda massakrer och syftet är just att legitimera en militär insats och sätta press på Ryssland för att kunna inleda de militära operation. Dessutom har SNC redan krävt intervention och stöttat den olagliga militära kupp som Den fria syriska armen försöker genomföra. SNC har också uppmuntrat till mer våld.

USA har erkänt rådet som en ”legitim representant för Syrierna som söker en demokratisk transition som USA är tillägnad att hjälpa genomföras”. I praktiken innebär det att man utnämnt rådet till Syriens enda legitima statsmakt. Detta "råd" har naturligtvis samma funktion som Libyens nationella råd hade och Iraks nationella råd hade innan Irak invasionen, alltså att ta över makten efter att USA & Nato med våld störtat landets lagliga regering.

Samtidigt har den nykonservativa politikern och före detta president kandidaten John Mccain  krävt att USA ska öppet beväpna Natostyrkan ”den fria syriska armen”, trots att det redan sker med Saudi Arabien och Qatar som mellanhand. Den fria syriska armen är i praktiken en Natostyrka som består av jihadister, Al-Qaida medlemmar och avhoppade syriska militärer. Deras stab är NATOS huvudkontor i Turkiets gränsprovins med Syrien. Detta är skamlöst nykolonialism.

Nu har även israel formellt ställt sig bakom interventionen och kräver att Assad regimen avlägsnas genom en militär insats, och utan Israels direkta inblandning.Även den här gången ska USA och NATO göras Israels smutsjobb.

Hittills hade Israel spelat ett dubbelspel genom att låtsats att interventionen inte är för deras skull.
Bland har Israeliska politiker hävdat att det bästa kanske vore att låta regimen sitta kvar i och med att man enklare kunde handskas med "den djävul som man kände" än en ny Israelfientlig regim som kunde vara värre. Dock är ingenting längre från sanningen och västmakterna har redan utnämnt Syriens nästa statsmakt som är proisraelisk och anti-Iran

Det är uppenbart att de västerländska länder som från början drivit fram denna intervention: USA, Frankrike och Storbritannien redan fattat ett strategiskt beslut: Assads regim måste störtas med alla möjliga medel. 

Detta för att göra det enklare att angipa och neutralisa Iran och möblera om hela mellanösterns politiska ansikte (säkra regionen för Israel).

Om Assads regim skulle överleva skulle det innebära en enormt geopolitiskt förlust för dessa länder. Men att gå in med marktrupper verkar ändå inte troligt, ett nytt Irak är ingenting man enkelt säljer den krigströtta allmänheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar