fredag 8 juni 2012

Högerextremism utbredd i Israel




Israel har länge marknadsförts av de kontrollerade globala medierna som ”den enda demokratin i mellanöstern” den enda plats där kvinnor är jämställda, där olika minoriteter skydda och bejakas i enlighet med demokratiska normer och ideal. Dock slår en blick på hur verkligheten ser ut snabbt sönder denna fasad. Etnisk intolerans. Etnisk förföljelse och en högerextrem syn på pluralism är lika utbredd i Israel som den värsta öststaten i Europa. 

Som vi ska de så har Israel ett problem med att respektera afrikanska flyktingars människors grundläggande mänskliga rättigheter. Israel struntar fullständigt i sina internationella åtaganden enligt 1951 års flyktingskonvention genom att vägra flyktingar en asylprövning. Sedan Israel grundades har färre än 200 människor beviljats asyl och flyktingsstatus.

I Israel finns cirka  60000  flyktingar och asylsökande från södra Sudan och Eriteria som saknar officiel status, har inga rättigheter och lever i ett rättslöshet och limbo. De flesta bor i Tel-Aviv:s fattiga södra kvarter.

De Israeliska medierna och det politiska etablissemanget kallar ofta flyktingana för "infiltratörer" och hetsar mot dem genom att peka ut de "som det främsta hotet mot det judiska hemlandet". Denna hot ska elimineras bland annat genom att bygga en mur mot Egypten samt att bygga världens största fängelse, och eventuellt deportera alla flyktingar inom landet.

I maj kastades molotovcocktails in flyktingars  bostäder, affärslokaler och ett dagis. Händelsen ledde inte några dödsfall men de israeliska myndigheternas ovilja att agera och lagföra attentatsmännen inspirerade en våg av protester som leder till ett pogrom den 23 maj där folksamlingar skanderade ”Afrikaner ut” och ”Israel åt det judiska folket”, under upploppet skadades många människor bland annat en kvinna som fick en flaska krossad mot huvudet.  På mötet som ledde till upploppen talade även flera knessetmedlemmar

Israeliska myndighetspersoner och politiker vägrarde att fördöma de rasistiska upploppen och kommenterade dagen efter genom att uppmana förrövarna att vara ”tålmodiga” när staten ska implementera sin plan för att fängsla och utvisa flyktingarna. Benjamin Netanyahu kommenterade genom att säga ”problemet med infiltratörerna måste lösas och vi tänker lösa det”

Knessetledamoten Miri Regev sade i maj sa att de afrikanska flyktingar i Israel var som "cancer i nationens kropp", ”Sudaneserna är en cancer i vår kropp, vi ska göra allt som står i vår makt för att repatriera dem till deras ursprungsländer”.

Hur utbredd är denna nyfasicstiska synsätt I Israel?När Israeli Democracy Institute (IDI) ställde frågan i en attitydundersökning visar det sig att Regev har stöd i landet. 52 procent av de svarande säger att de instämmer i Miri Regevs beskrivning av de afrikanska invandrarna. Dessutom säger mer än en tredjedel att de har förståelse för att invånarna i södra Tel Aviv går till attack och använder våld mot afrikanska invandrare, uppger Times of Israel.

En klar majoritet säger sig också störas av att utländska arbetare från Ghana, Nigeria, Sudan, Eritrea och Palestina medan det finns en högre tolerans mot personer från till exempel Sydamerika, Östeuropa och Thailand.

Samtidigt går Israels inrikesminister Eli Yishai, som häromdagen sa att Israel "tillhör den vite mannen", ut och konstaterar att deporteringen av afrikanska invandrare är ett nationell uppdrag som ska tas på största allvar.


Mellanösterns enda demokrati? Verkar inte så i mina ögon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar